CNG, stisnejn zemeljski plin ali metan

Stisnjenen zemeljski plin (CNG - compressed natural gas) je dobro poznan plin metan, ki ga že dolgo uporabljamo za ogrevanje, je pa zelo uporaben in učinkovit energent tudi za pogon vozil. Motorji z notranjim izgorevanjem v osebnih in tovornih vozilih, ki jih lahko poganja tudi CNG, so se množično razširili šele v zadnjem času.

Vozila oz. motorji, ki jih poganja CNG, delujejo tudi na bencin, tako da je avtonomnost rabe, tudi v redkih primerih, ko nam CNG v kakšnih odročnih krajih ne bi bil dostopen, popolnoma zagotovljena (samodejno preklapljanje med pogonom na CNG in bencin)! Zakaj se ne bi tudi vi sami vozili s takšnimi vozili, če je to mogoče, učinkovito, zeleno in poceni!?

Metana oz. CNG plina ne gre zamenjevati za LPG (liquid petroleum gas) ali utekočinjen naftni plin, ki je naftni derivat in je težji od zraka (zato z vozilom, ki ima pogon na LPG običajno ne smete v podzemne garažne hiše). CNG je lažji od zraka (zato lahko mirno greste v podzemne garaže), explozijsko izredno neproblematičen in zato po vse varnostnih preizkusih in testnih trkih dokazano tudi varnejši od bencinskega ali dizelskega pogona (temp. vžiga metana je šele pri 650º C).

Vozila z motorji s pogonom na CNG (ki jih hkrati uporabljajo tudi običajni bencin), so tovarniško sestavljena in jih ni možno predelati iz običajnih motorjev, kakor je možno predelati te na pogon na LPG. To pomeni, da je potrebno pri nabavi novih vozil oz. zamenjavi rabljenih, misliti na to in nabaviti ustrezna vozila z motorji, ki uporabljajo CNG. Ta vozila ne stanejo nič več kot "navadna" vozila, zato je takšna naložba smiselna, sploh ob dejstvu kako zelo poceni se bomo vozili kasneje, saj je CNG precej cenejši kot vsa druga pogonska goriva (bencin, dizel, LPG) - tudi do 50% (!), še posebej, če imate na voljo domačo plinsko polnilno postajo, kakršne dobavljamo pri nas.

 Za več informacij smo vam vedno na voljo, najhitreje kar preko spodnjega gumba oziroma gumba za oddajo povpraševanja.

 

ENERSON d.o.o.


Partizanska cesta 5

2000 Maribor

 

02 23 45 690

  info@enerson.si

Prijavite se na e-novice

Vpišite vaš e-poštni naslov:

Aktualno

12.10.2017

Prihodnost bo električna ali pa je ne bo!

Preberite si zanimivo razmišljanje dr. Roberta Goloba o energetskih prihodnosti v časniku Finance. ...
09.10.2017

Svetla prihodnost za OVE, posebej za fotovoltaiko

V poročilu IEA, mednarodne agencije za energijo, ne narejen pregled preteklega razvoja OVE in ...
12.09.2017

S sončno elektrarno do avtonomije

Kako je potekala proizvodnja sončne energije, zakaj se je na neki točki zaustavila in kako se bo ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke