Zakonodaja o energetski izkaznici


Na spletnem portalu Republike Slovenije – ministrstva za infrastrukturo in prostor, je o zakonodaji zapisano:

 

»Direktiva EPBD (2002/91/ES) je zahtevala uvedbo energetskih izkaznic stavb v državah EU in sicer najkasneje do leta 2006 oziroma do leta 2009, če v državi primanjkuje usposobljenih neodvisnih strokovnjakov za izvajanje te naloge. Nedavno je prenovljena direktiva EPBD (2010/31/EU) prinesla nova določila, ki zahtevajo večjo razširjenost energetske izkaznice stavbe v javnem sektorju, navedbo razreda energijske učinkovitosti pri trženju stavb, velik poudarek pa je tudi na zagotavljanju kakovosti energetskega certificiranja stavb«.


»Energetsko izkaznico je pri nas uvedel Energetski zakon (Zakon o spremembah in dopolnitvah energetskega zakona (EZ-B) (Ur.l. RS št. 118/2006, z dne 17.11.2006) in EZ-E (Ur.l. RS št. 10/2012, z dne 10.02.2012). Čeprav so bile energetske izkaznice predpisane že s spremembo Energetskega zakona leta 2007, jih bo novi energetski zakon (EZ-1), ki je trenutno v tretji obravnavi v Državnem zboru, podrobneje uredil«.


»Uvedba obvezne energetske izkaznice stavbe predstavlja zadnji korak prenosa Direktive EU o energetski učinkovitosti stavb«.

 

Energetska izkaznica ob prodaji ali oddaji stavbe:

 

Po energetskem zakonu veljavnem v Republiki Sloveniji mora vsak lastnik stavbe ali dela stavbe pri njeni oddaji v najem ali prodaji, kupcu ali najemniku predložiti veljavno energetsko izkaznico najpozneje pred sklenitvijo pogodbe. S tem kupec ali najemnik pridobi podroben vpogled v energetsko učinkovitost obravnavane stavbe in si lahko ustvari tudi izračun ali vsaj predstavo o stroških, ki jih bo imel z energetiko v stavbi. V primeru, da je energetska izkaznica izdana za celotno stavbo in za del stavbe, se obravnava in šteje za veljavno energetska izkaznica celotne stavbe tudi, če se prodaja ali oddaja le njen del.

V katerih primerih energetska izkaznica stavbe ni potrebna:

Po energetskem zakonu Republike Slovenije je na spletnem portalu Ministrstva za infrastrukturo in prostor zapisano, da energetska izkaznica ni potrebna v naslednjih primerih: »Pri oddaji stavbe v najem za obdobje, krajše od enega leta, ter pri prodaji stavbe ali njenega dela namesto razlastitve ali prodaje stavbe oziroma njenega dela v postopku izvršbe ali v stečajnem postopku. Energetska izkaznica prav tako ni potrebna za obstoječe najemnike stavb ali posameznih delov stavb«. Kakšno bo prehodno obdobje, v katerem bodo vse stavbe zavezane imeti energetsko izkaznico, bo odločeno prav kmalu, v tretjem branju ob sprejemanju novega energetskega zakona v parlamentu.

 

Za katere stavbe energetska izkaznica ni potrebna:

  • Stavbe zaščitene v skladu s predpisi o varstvu kulturne dediščine,

  • Stavbe, ki se uporabljajo za obredne namene ali verske dejavnost (cerkve ipd.)

  • Začasne stavbe s predvidenim časom uporabe dveh let ali manj (industrijske stavbe, delavnice, nestanovanjske kmetijske stavbe).

  • Stanovanjske stavbe namenjene za uporabo, ki je krajša od štirih mesecev na leto.

  • Samostojne stavbe ali posamezni deli stavb z uporabno tlorisno površino manjšo od 50 m2.

 

 

 

ENERSON d.o.o.


Partizanska cesta 5

2000 Maribor

 

02 23 45 690

  info@enerson.si

Prijavite se na e-novice

Vpišite vaš e-poštni naslov:

Aktualno

12.10.2017

Prihodnost bo električna ali pa je ne bo!

Preberite si zanimivo razmišljanje dr. Roberta Goloba o energetskih prihodnosti v časniku Finance. ...
09.10.2017

Svetla prihodnost za OVE, posebej za fotovoltaiko

V poročilu IEA, mednarodne agencije za energijo, ne narejen pregled preteklega razvoja OVE in ...
12.09.2017

S sončno elektrarno do avtonomije

Kako je potekala proizvodnja sončne energije, zakaj se je na neki točki zaustavila in kako se bo ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke