Čiščenje sončnih elektrarn

Ali ste vedeli, da vam redno vzdrževana sončna elektrarna lahko zagotovi tudi do 20% višji donos, poleg tega pa z rednim vzdrževanjem poskrbite tudi za daljšo življenjsko dobo in maksimalno produktivnost električne energije. Tako bo vaša naložba vedno v dobri kondiciji.

 

Čiščenje sončne elektrarne je najbolj smiselno zgodaj spomladi ali pozno jeseni, vsekakor pa vsaj enkrat letno. Čeprav je potrebno temu dejstvu dodati še to, da se čiščenje sončne elektrarne izplača vedno, ko na modulih zapazite povečano stopnjo umazanije. Znanstveno potrditev navedenega lahko najdete tudi v diplomskem delu B. Jasharija - TUKAJ. Link na diplomo Digitalne knjižnice Univerze v Mariboru je TUKAJ.

 

Vremenski vplivi in okoljska onesnaženost puščajo na površinah sončnih elektrarn svoj odtis v obliki umazanije, kot so smog, cvetni prah, zemlja, pesek, alge, ptičji iztrebki, ...

 

Leto postavitve:  
Naklon modulov: °
Leto zadnjega čiščenja:  
Dimniki ali zračniki:  
Moč elektrarne: kWh
Odkupna cena:

   
  Neočiščena Očiščena Vaš prihranek
Predviden letni donos (€) 0 0 0
Predviden letni donos (kWh) 0 0


čiščenje sončne elektrarne

Preprost preizkus, ali je vaša elektrarna potrebna čiščenja, lahko preprosto opravite kar sami. Z navlaženo bombažno krpo obrišite vsaj en modul in počakajte da se le ta posuši. Razliko med očiščenim in neočiščenimi moduli presodite sami. V veliko pomoč pri vaši odločitvi, pa vam je tudi krpa, s katero ste čistili. Če je le ta bila prej bele barve, zdaj pa si sledijo barve na njej od rumene proti črni, potem je rentabilnost čiščenja vaše elektrarne upravičena.

 

Res je! Naklon strehe oziroma samih modulov vpliva na to kako »čista« je vaša elektrarna. Nenapisano pravilo bi naj bilo, da večji kot je naklon manj je potrebno čistiti, kar načeloma drži. Vendar vse le ni tako preprosto.  

 

Ko boste opravili preizkus z bombažno krpo, boste tudi sami zelo hitro opazili, da se največ najbolj trdovratne umazanije nahaja prav na spodnjem robu modula. Rob umazanije se povečuje z manjšanjem naklona, kar lahko včasih predstavlja tudi do 10% celotne površine modula. Koliko se vam zmanjša letni donos oziroma poveča doba vračanja investicije,  je odvisno od količine umazanije, lahko pa vam zaupamo, da je izguba zaradi umazanije na modulih, včasih presenetljivo velika.
Več o samem sistemu s katerim opravimo čiščenje pa si lahko ogledate tukaj.

 

ENERSON d.o.o.


Partizanska cesta 5

2000 Maribor

 

02 23 45 690

  info@enerson.si

Prijavite se na e-novice

Vpišite vaš e-poštni naslov:

Aktualno

12.10.2017

Prihodnost bo električna ali pa je ne bo!

Preberite si zanimivo razmišljanje dr. Roberta Goloba o energetskih prihodnosti v časniku Finance. ...
09.10.2017

Svetla prihodnost za OVE, posebej za fotovoltaiko

V poročilu IEA, mednarodne agencije za energijo, ne narejen pregled preteklega razvoja OVE in ...
12.09.2017

S sončno elektrarno do avtonomije

Kako je potekala proizvodnja sončne energije, zakaj se je na neki točki zaustavila in kako se bo ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke