Tehnologija

Fotovoltaika (PV – angl. »Photovoltaics«) je mlada znanstvena veda in še mlajša gospodarska panoga, ki že dokazuje, še bolj pa obeta, da bo pomembno pripomogla k trajnostni oskrbi z električno energijo in pri tem ne bo obremenjevala okolja.

Sončne celice

Fotovoltaični panele, moduli Enerson d.o.o. Sončne celice so narejene iz silicijevih kristalov in so oblike tankih rezin. Celice so sestavljene v module. Celice se izdelujejo iz trenutno 4 materialov:
     Kristalni silicij
     Amorfni silicij
     Kadmijev telurid
     Bakrov indijev diselenid


Sončni moduli

Hermetično zaprte sončne celice zapremo v modul. Celice so lahko na moduli navezave zaporedno ali vzporedno. Celice se med seboj povezujejo s kontakti. Zgornji kontakt prve celice se naveže s spodnjim kontaktom druge celice. Povezane celice vnesemo med zgornjo plastjo stekla in spodnjo plastjo stekla ali plastike.

Fotonapetostni sistemi

Razsmernik SolarMax Enerson d.o.o. Poznamo samostojne in omrežne fotonapetostne sisteme. Samostojne sisteme uporabljamo tam kjer ni električnih omrežij. Omrežne pa se uporablja za direktno oddajanje v električno omrežje. Obojni fotonapetostni sistemi so narejeni iz podobnih osnovnih sestavnih delov. Na začetku imamo fotovoltaične module oz. panele, ki s pomočjo sončne svetlobe proizvajajo električno energijo. Nato imamo razsmernike, ki pretvarjajo pridobljeno električno energijo iz fotovoltaičnih modulov iz enosmernega v dvosmerni tok, ki je primeren za oddajo v omrežje ali za porabo na gospodinjskih ali industrijskih porabnikih.


Več o fotovoltaiki si preberite na http://pv.fe.uni-lj.si/

ENERSON d.o.o.


Partizanska cesta 5

2000 Maribor

 

02 23 45 690

  info@enerson.si

Prijavite se na e-novice

Vpišite vaš e-poštni naslov:

Aktualno

12.10.2017

Prihodnost bo električna ali pa je ne bo!

Preberite si zanimivo razmišljanje dr. Roberta Goloba o energetskih prihodnosti v časniku Finance. ...
09.10.2017

Svetla prihodnost za OVE, posebej za fotovoltaiko

V poročilu IEA, mednarodne agencije za energijo, ne narejen pregled preteklega razvoja OVE in ...
12.09.2017

S sončno elektrarno do avtonomije

Kako je potekala proizvodnja sončne energije, zakaj se je na neki točki zaustavila in kako se bo ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke