Servis razsmernikov

Servis razsmernikov vam v podjetju Enerson lahko ponudimo kot ekskluzivno storitev na področju fotovoltaike. Servis razsmernikov lastnikom sončnih elektrarn občutno zniža strošek servisa. Več lastnikov sončnih elektrarn lahko pritrdi, da jim je uspešno opravljena diagnostika in servis razsmernika, prihranil par tisočakov.

Če se malce pošalimo, pa vendar je v vsaki šali vsaj nekaj resnice, lahko rečemo, da je servis razsmernikov kardiologija fotovoltaike. Solarni paneli res da pretvorijo sončno energijo v električno, vendar je ta brez razsmernika neuporabna. Srce vsake sončne elektrarne je razsmernik. Ta zagotavlja, da se pridelana električna energija, pravilno odda v energetsko omrežje. Zato je še posebej pomembno, da to »srce« deluje brezhibno.

servis razsmernikov

KDAJ JE POTREBEN SERVIS RAZSMERNIKOV

V primeru, ko pri pregledu sončne elektrarne ugotovimo, da vaš razsmernik ne deluje pravilno ali sploh ne več, vas o tem obvestimo v izdanem poročilu. Glede na večletne izkušnje, vam predlagamo diagnostiko in servis samega razsmernika. Seveda to velja le za primere, ko je to mogoče in ekonomsko upravičeno. V podjetju menimo, da je vsak servis razsmernikov do tisoč evrov upravičen in rentabilen. V primerih, kjer to ni mogoče, vam zagotovimo novega. Z leti skupnega sodelovanja, smo si v podjetju ustvarili dober rezime pri naših dobaviteljih. Cene in garancije, ki vam jih ponudimo, so vsaj konkurenčne, če že ne najugodnejše. Najugodnejše pa tudi ni vedno poceni!

UDAR STRELE

Vsekakor obstajajo tudi primeri, kjer niti naše strokovno znanje, niti delovne izkušnje niso dovolj. Ob večjih napakah in poškodbah, včasih servis razsmernikov ni mogoč.

Vzrokov za to je več, eden od njih je udar strele. Zaradi poškodb ali nepravilne montaže strelovoda pride do direktnega ali indirektnega udara strele. Poškodbe, ki jih povzroči udar so nepopravljive. Pravilna izvedba strelovoda in ozemljitve vseh elementov sončne elektrarne, so ključnega pomena za njeno varno obratovanje. Vsaka napaka na strelovodu in neozemljeni deli, vedno predstavljajo velik rizik za sončno elektrarno.

servis-razsmernika

VLAGA ŠKODUJE TUDI RAZSMERNIKOM

razsmernik-vlaga

Drugi, še pomembnejši krivec za poškodbe razsmernikov, pa je vlaga.

Že, kot malega otroka nas učijo, da elektrika in voda nista ravno najboljša prijatelja. Ko povežemo oba skupaj nastanejo težave, včasih so lahko smrtonosne, tudi za ljudi. Dlje časa trajajoče zatekanje in vlaga sigurno pomenita gotovo smrt vašega razsmernika.

Vremenski vplivi so tisti, na katere nimamo in ne moremo imeti vpliva. Lahko pa vplivamo na hidro zaščito prostora, kjer se nahajajo razsmerniki. Dobro je razmisliti že pri sami postavitvi sončne elektrarne, kje se bodo le ti nahajali. To je po navadi najbolj »suh« prostor oziroma mesto, ki je dobro zaščiteno pred dežjem in vetrom. V primerih kjer to ni možno in se za zaščito uporabi le nadstrešek je potrebno razmisliti o zaščiti bočnih in frontalne strani prostora. Veter dež zanaša pod različnimi koti, vsakršno zatekanje in vlaga, pa pomenita servis razsmernikov.

V primerih, kjer je prišlo do vstopa vlage v notranjost razsmernika je najpomembnejše čimprejšnje odkritje le tega. Dlje kot to traja, večje so posledice. Vlaga povzroči oksidacijo plošč, kontaktov, vezij in kablov. Če to traja mesec ali dva je v nekaterih primerih še možno rešiti nastale težave. Če pa gre za daljše časovno obdobje, včasih tudi po več mesecev, pa so poškodbe nepopravljive. Servis razsmernika tako ni več mogoč.

Razsmerniki pa niso edini element, ki je zelo občutljiv na vlago. Tu so še prenapetostne zaščite, ki skrbijo za zaščito preobremenitve razsmernika. Ko le te zaradi vlage odpovedo je razsmernik še posebej ogrožen za morebitne poškodbe, ki nastanejo zaradi nihanj v omrežju ali udara strele.

Prav tako so na udaru vsi spoji (konektorji), ki se nahajajo pod vplivom vlage. Pogosto se zaradi tega pojavi napaka na enem od »stringov«. To privede do nedelovanja omenjenega »stringa« ali celotnega razsmernika. Iskanje napak na nedelujočih »stringih« in njihovih poljih, se posebej pri večjih sončnih elektrarnah, pa je tema že za kakšen drug članek.

vlaga

REDNO VZDRŽEVANJE VAŠE SONČNE ELEKTRARNE JE POMEMBNO

Zato je na tem mestu potrebno pripomniti, da je pregled sončne elektrarne potreben vsaj vsako drugo leto njenega obratovanja. Lastniki, ki »zanemarjajo« svoje elektrarne, s tem sami sebi ne delajo nikakršne usluge, prej škodo. Potrebujete servis razsmernikov tudi sami? Cilj vsakega dobrega gospodarja je njegov dober, predvsem pa stalen pridelek.

Ste pri pregledu pridelane električne energije opazili nepojasnjeno zmanjšanje? Ekran na razsmerniku prikazuje 0 kW, kljub sončnemu vremenu? Se samodejno vklaplja in izklaplja oziroma se vedno znova »resetira«? Utripa ali gori rdeča lučka za opozarjanje na napako – error?

Potem je čas, da nas pokličete in naročite eno od naših storitev!

SERVIS RAZSMERNIKOV ENERSON

V primeru, da ste že sami ugotovili, da razsmernik sploh več ne deluje, opravljanje diagnostike na lokaciji ni potrebno. Ob dogovorjenem terminu, vam bomo razsmernik odklopili iz omrežja in le tega dostavili v našo servisno delavnico. Pravimo ji tudi operacijski blok. Opravili bomo brezplačno diagnostiko, kjer se bo izkazalo ali je servis razsmernika sploh mogoč, upravičen in smiseln.

Kontaktirali vas bomo in vam predstavili mogoče rešitve za nastale težave. Podali vam bomo oceno stroškov servisa in predviden termin ponovne montaže razsmernika. Cene povprečnih razsmernikov se gibajo okoli 2.500 eur, kot pa smo opisali že zgoraj, pa lahko servis razsmernika znaša do največ 1.000 eur. Ne potrebujemo znanja višje matematike, da ugotovimo koliko prihranka to pomeni. Pri večjih sončnih elektrarnah in nerednemu vzdrževanju le teh, pa lahko številke narastejo do nekaj tisoč evrov. Prav zaradi te ekonomske upravičenosti, se večina naših strank odloči za servis razsmernikov.

Za konec lahko vsekakor zatrdimo, da je servis razsmernikov primeren vedno, ko je ta mogoč.

Ko se pojavijo težave z osebnim avtomobilom, ga vedno odpeljemo k avtomehaniku. Zakaj ne bi ravnali isto v primeru nedelujočega razsmernika? Kontaktirajte nas na eno od telefonski številk ali pa oddajte povpraševanje na spodnjem obrazcu. Skupaj bomo poiskali najugodnejšo rešitev!

Spletna stran uporablja piškote za statistiko obiskanosti spletne strani