Solarni komplet

solarni komplet za samooskrbo z električno energijo

Solarni komplet je sončna elektrarna v malem. Zagotavlja nam, da lahko električni porabniki delujejo od elektro energetskega omrežja popolnoma neodvisno. Takšen solarni komplet je namenjen vsem, ki nimajo dostopa do elektro omrežja, kakor tudi tistim, ki si želijo popolno energetsko neodvisnost.

Solarni kompleti so bili pred leti, še bolj na pragu razvoja. V svoji osnovi so zadostovali, da ste z njimi prižgali kakšno luč ali dve, ventilator ali radio. Sigurno je bila to za tiste čase “napredna tehnologija”, ki je dobila marsikateri zavidljiv pogled soseda. Danes so dodelani do te mere, da že lahko govorimo o samooskrbi z električno energijo.

KOMPONENTE SOLARNEGA KOMPLETA OTOČNE SONČNE ELEKTRARNE

  • solarni paneli – energijo sonca pretvorijo v električno.

 

  • regulator polnjenja – sodi med najpomembnejše komponente, saj njegovo zanesljivo delovanje vpliva na stabilnost celotnega sistema in njegovo življenjsko dobo. Še posebej na življenjsko dobo akumulatorjev. Stabilnost pa je še posebej pomembna za delovanje porabnikov, kot so hladilnik, računalnik, televizija, …

 

  • solarni akumulatorji – v svoji osnovi poskrbijo za shranjevanje proizvedene energije. Amortizirajo pa tudi vse viške, ki nastajajo ob zagonu večjih porabnikov. Poznamo tri tipe, ki se ločijo po številih ciklov in posledično s tem po ceni. Ciklični kislinski zaprtega tipa, AGM in GEL tehnologije.

 

  • razsmernik oziroma inverter – pretvori enosmerni električni tok v dvosmernega, ter ga “pripravi” za uporabo končnim potrošnikom. Že nekaj let se na trgu pojavljajo tudi hibridni razsmerniki. Več o tem zakaj so še posebej primerni za otočni solarni komplet pa si boste lahko prebrali malce kasneje.

cena solarnega kompleta

Preden se odločimo za nakup solarnega kompleta, moramo vedeti koliko energije bomo potrebovali in kdaj bomo to želeli uporabiti. Pri otočnih sistemih, proizvedeno električno energijo vedno shranjujemo v akumulatorje na zalogo. Ta pa je vedno odvisna od življenjskega stila in potreb uporabnika. Večja, kot je nočna poraba, večja mora biti zaloga.

Spletna stran uporablja piškote za statistiko obiskanosti spletne strani