Vzdrževanje sončnih elektrarn

Vzdrževanje sončnih elektrarn zaupajte le strokovnjakom!

Fotovoltaika je specifično področje, zato vzdrževanje sončnih elektrarn zaupajte nam. Podjetje Enerson se je na trgu pojavilo pred dobrimi 12 leti, v samih začetkih fotovoltaike v Sloveniji. Zato lahko našim strankam pod storitvijo vzdrževanje sončnih elektrarn ponudimo vse storitve.

Diagnostičen pregled, servis ali elektro tehnični pregled. Čiščenje sončne elektrarne ali servis okvarjenega razsmernika. Naj tudi vaša proizvedena energija in s tem skrb za redno vzdrževanje vaše sončne elektrarne postane naša skrb! Dober primer, za kratek opis naše strokovnosti in dolgoletnih izkušenj na področju fotovoltaike, lahko povzamemo z izjavo naše zadovoljne stranke.

»Opravite pa res čisto vse, tudi tisto česar drugi ne.«

vzdrževanje sončnih elektrarn

Redno vzdrževanje sončnih elektrarn

Kako pomembno je redno vzdrževanje sončnih elektrarn in njihovo spremljanje proizvedene električne energije, vam bomo poskusili opisati spodaj. Za lažjo predstavo vzemimo za primer nekaj stvari, ki nam prav tako, kot sončna elektrarna, zagotavljajo finančna sredstva v družinski proračun. Direktno ali indirektno oziroma si brez njih več ne predstavljamo sodobnega življenja.

Osebno ali tovorno vozilo, traktor, motor, kosilnica, motorna žaga, … Ali redno vzdržujete omenjene stvari? Menjava olj, filtrov, zavornih ploščic, svečk, tesnil je le nekaj od stvari, ki so potrebne za nemoteno delovanje. Kolikokrat na leto svoje vozilo operete in posesate ali peljete v avtopralnico? Vzemimo predpostavko da je avtomobil na prostem.

Ne glede na to ali se ogrevamo na kurilno olje, plin, sekance, pelete ali drva, ali gre za staro peč ali sodobno toplotno črpalko, v vsakem primeru so te naprave naša stalna skrb. Zato, da nam je pozimi toplo in da po nepotrebnem ne mečemo denarja skozi okno je potreben letni pregled. V nasprotnem primeru nas lahko servis zanemarjene kurilne naprave zelo drago stane. Isto velja za dimnike, čiščenje teh ni samo smiselno, ampak tudi nujno potrebno. Zaradi nerednega čiščenja dimnika lahko pride do vžiga dimniških saj, posledice ki sledijo niso samo izpad dohodka, ampak v večini primerov še kaj hujšega.

Trošarina za električno, vodovodno in komunalno omrežje. Res je da te storitve »ne vidimo«, jo pa plačamo vsak mesec in je namenjena vzdrževanju zgoraj omenjenih omrežij.

servis sončna elektrarna
sončna elektrarna hot spot
vzdrževanje sončna elektrarna
vzdrževanje sončne elektrarne
vzdrževanje solar
strokovno vzdrževanje sončnih elektrarn
redno vzdrževanje sončne elektrarne
servis sončne elektrarne

Zakaj redno vzdrževanje sončnih elektrarn

Zelo podobno je tudi pri sončnih elektrarnah s to razliko, da je redno vzdrževanje sončnih elektrarn še pomembnejše, saj je njihovo brezhibno delovanje, edini garant vračila vaše naložbe. Redno vzdrževanje sončne elektrarne pa vam zagotavlja nemoteno delovanje sončne elektrarne in s tem pričakovan donos investiranega denarja. 

Zakaj torej nebi vzdrževali sončne elektrarne, ki je bila postavljena z namenom pridobivanja dodatnih finančnih sredstev? V primerih, kjer bo sončna elektrarna zagotavljala tako imenovano mesečno rento ali celo dodatno pokojnino, je negospodarno razmišljati, da samo vzdrževanje ni potrebno. Zato vzdrževanje sončnih elektrarn, zaupajte le strokovnjakom na področju fotovoltaike.

Sončna elektrarna velja za vzdrževano, ko so izpolnjeni naslednji pogoji. Prvi od dveh ključnih pogojev je redno čiščenje sončne elektrarne. O tem si lahko več preberete v tem članku http://www.enerson.si/soncne-elektrarne/ciscenje-soncne-elektrarne/Drugi enakovreden pogoj pa je opravljen elektro tehnični pregled sončne elektrarne, o katerem si lahko več preberete tukaj http://www.enerson.si/soncne-elektrarne/pregled-soncne-elektrarne/.

argumenti ZA

Ključen argument za vsakoletno vzdrževanje sončnih elektrarn pa je ta, da se strošek opravljene storitve, vedno povrne sam od sebe. Pri večjih močeh (kW) celo večkratno. Zaradi rednega čiščenja sončne elektrarne, lahko pričakujemo povišan donos od 5 odstotkov naprej. V primerih, kjer se pojavijo težave z nedelujočimi »stringi«, pa lahko odstotki izgube elektrarne narastejo prek 30 odstotkov.

Velik problem povzročajo tako imenovane vroče točke (»hot spot«). Te po navadi nastanejo zaradi tujkov, ki s pomočjo vetra pristanejo na solarnih panelih. Solarni paneli na katerih kljub dežju zastanejo raznorazni kosi materialov, mahu, peska in kamenja, s časom postanejo kandidat za pojav vročih točk. Ker sonce na tej točki ne osvetljuje solarnega panela oziroma ga senči, s časom pride do pregrevanja. 

“Veriga je močna toliko, kot je močan njen najšibkejši člen!” Zaradi že zgoraj omenjenega senčenja, ponavadi celotna veja oziroma “string”, ne deluje več s polno močjo.  To pa sigurno pomeni zmanjšanje proizvodnje električne energije in s tem povezano izgubo denarja.

čiščenje sončnih elektrarn 1
vzdrževanje sončnih elektrarn

načini vzdrževanja sončnih elektrarn

Način čiščenja in elektro tehničnega pregleda v podjetju Enerson d.o.o. izberemo po ogledu same lokacije. Glede na višino, dostop in naklon stavbe ali konstrukcije na kateri se nahaja sončna elektrarna, se določi potrebno število oseb in opreme.

Pri vzdrževanju sončnih elektrarn, se v podjetju držimo strogega načela, da je polaganje lestev na sončne celice in hoja po njih nesprejemljiva. Obuvala za sabo puščajo sprva nevidno sled. Le ta se s časom in ob pomoči sonca dodobra »zapeče« na sončne celice. Odtis gumi podplata bo tako še vedno dobro viden, tudi po večkratnem čiščenju. Sončna elektrarna se v večini primerov čisti s slemena strehe s pomočjo teleskopskih palic ali robota. Drugi način pa je od spodaj navzgor, torej od kapi strehe proti slemenu.

Le redno vzdrževana sončna elektrarna zagotavlja planiran donos skozi celotno življenjsko obdobje njenega delovanja, zato ne odlašajte in nas pokličite za ponudbo. Zakaj je smiselno, da se po samem čiščenju opravi tudi elektro tehnični pregled, pa si lahko preberete v članku http://www.enerson.si/soncne-elektrarne/pregled-soncne-elektrarne/

Spletna stran uporablja piškote za statistiko obiskanosti spletne strani