Net metering

NET METERING ali sončna elektrarna za samooskrbo je izraz, ki je v Sloveniji postal zanimiv po sprejetju Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Samooskrba z električno energijo je zato dandanes praktično dostopna vsakomur, ki se za njo odloči. Sončna elektrarna za samooskrbo je postala predmet debat in vse več ljudi se v zadnjem času, s pomočjo nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov, odloča za postavitev sončne elektrarne.

sončna-elektrarna-za-samooskrbo

KDAJ NET METERING?

V primeru, da gradite novo stanovanjsko hišo, kjer bo njen primaren vir ogrevanja električna energija, je postavitev net metering sončne elektrarne pametna naložba v vašo prihodnost. Bodisi toplotna črpalka, električna stenska peč, klima ali IR paneli, veljajo za čedalje bolj popularen način ogrevanja nepremičnin. Zato je sončna elektrarna za samooskrbo, na strehi vaše hiše, pametna odločitev.

Ste domač obrtnik ali večji kmetovalec? Pri zagonih in obratovanju močnejših delovnih strojev se po navadi porabi največ elektrike. Samooskrba z elektriko iz lastne net metering elektrarne, vam lahko vaš račun za porabljeno elektriko precej zmanjša. Glede na to, da lahko po veljavni zakonodaji postavimo net metering elektrarno do maksimalne inštalirane moči 11 kW, pomeni to na letni ravni dobrih 12.000 kWh, kar pa je že kar precej denarja.

samooskrba-z-električno-energijo
samooskrba-z-elektriko
sončna-elektrarna-za-samooskrbo-10kW
sončne-elektrarne-za-samooskrbo-10kW
sončna-elektrarna-za-samooskrbo-11kW
sončne-elektrarne-za-samooskrbo
sončna elektrarna za samooskrbo
sončne-elektrarne-za-samooskrbo-11kW

KAJ JE NET METERING?

Popolnoma običajna sončna elektrarna, ki je povezana v javno električno omrežje in porabnikom zagotavlja nemoteno oskrbo z električno energijo. Deluje po principu dvosmernega števčnega stanja. Ko so solarni paneli osončeni, se elektro števec vrti v smeri urnega kazalca. Zvečer pa se števec spet vrti normalno, nasprotno od urnega kazalca. Ker paneli niso osončeni prišteva kWh porabljene električne energije.

Smiselno je, da je sončna elektrarna za samooskrbo dimenzionirana na pravilen način. Da se pri letnem popisu porabljene električne energije, ne pojavijo prevelike razlike. Net metering je namenjen samooskrbi z elektriko. Zato je zelo pomembno, da se proizvedena moč sončne elektrarne, ujema z porabljeno energijo. Predimenzioniran net metering ne služi 100 odstotno svojemu namenu in samo še podaljšuje amortizacijsko dobo investicije.

nepovratna sredstva in kredit

Pri lažji odločitvi, o postavitvi lastne elektrarne za samooskrbo, so nam lahko v pomoč dodatna nepovratna sredstva. Na eko skladu lahko vložimo vlogo za pridobitev teh sredstev. Več koristnih informacij lahko najdete na tej spletni povezavi https://ekosklad.si/razpisi/prikazi/tenderID=113

Pri njih lahko zaprosite za nepovratna finančna sredstva v višini 180 eur po kW inštalirane moči sončne elektrarne (do 11 kW). Seveda vam v primeru, da se odločite za nas, to uredimo mi namesto vas. Prav tako pa vam lahko pripravimo in uredimo zelo ugodno financiranje na podlagi kredita. V sodelovanju z Delavsko Hranilnico d.d., smo za vas pripravili res ugodno kreditiranje. Več o EKO kreditu pa si lahko pogledate na strani Delavske hranilnice.

delavska-hranilnica-logo
ekosklad-logo
net metering samooskrba

Z precejšnjo gotovostjo lahko trdimo, da je izgradnja net metering sončne elektrarne precej manj tvegana od večine, če že ne vseh. Nekateri investirajo v delnice in bitcoine, spet drugi v nepremičnine in plemenite kovine. Pri izgradnji net meteringa, pa je vpliv posrednikov nemogoč. Ga še ni junaka na tem svetu, ki bi imel stikalo za izklop Sonca. Sonce sveti “skoraj” vsak dan in nam s tem garantirano vrača investirano!

Tudi vas zanima samooskrba z električno energijo? Ne čakajte! Pritisnite spodnji gumb in oddajte povpraševanje.

Spletna stran uporablja piškote za statistiko obiskanosti spletne strani