Čiščenje sončne elektrarne

Čiščenje sončne elektrarne je smiselno vedno, ko na  sončnih celicah zapazite povečano stopnjo umazanije. Zakaj je pomembno redno čiščenje sončne elektrarne? Vremenski vplivi in vplivi iz okolice puščajo na površini sončne elektrarne svoj odtis v obliki umazanije. To so najpogosteje dimniške saje, cvetni prah, izpusti zračnikov, smog, pesek, ptičji iztrebki, … Preprost preizkus, ali tudi vaša sončna elektrarna potrebuje čiščenje, pa si preberite v tem članku. Zgodaj spomladi ali pozno jeseni, vsekakor pa je čiščenje priporočljivo vsaj enkrat letno.

KDAJ JE POTREBNO ČIŠČENJE SONČNE ELEKTRARNE?

Preprost preizkus, ali je vaša sončna elektrarna potrebna čiščenja, lahko preprosto opravite kar sami. Z navlaženo bombažno krpo obrišite sončne celice in počakajte, da se celice posušijo. Očiščene sončne celice se bodo vidno razlikovale od neočiščenih, kar boste opazili tudi sami. V veliko pomoč pri vaši odločitvi, vam je tudi krpa, s katero ste čistili. Če je le ta bila prej bele barve, zdaj pa si sledijo barve na njej od rumene proti črni, potem je rentabilnost čiščenja sončne elektrarne upravičena oziroma zelo smiselna.

Pa poglejmo zakaj? Res je! Naklon strehe oziroma postavitev sončne celice ima precejšen vpliv na to, kako »čista« je vaša sončna elektrarna. Nenapisano pravilo je, da večji kot je naklon strehe oziroma konstrukcije na katero so montirane sončne celice, bolj je vaša sončna elektrarna »čista«. To načeloma drži v teoriji, vendar vse le ni tako preprosto, saj na čistočo sončne elektrarne vpliva veliko več dejavnikov, kar lahko preberete malo kasneje.

Ko boste opravili preizkus z bombažno krpo, boste tudi sami zelo hitro opazili, da se največ najbolj trdovratne umazanije nahaja prav na spodnjem robu sončne celice. Rob in gostota umazanije se povečujeta sorazmerno z zmanjšanjem naklona, kar lahko včasih predstavlja tudi do 20 odstotkov celotne površine. Sončna elektrarna tako proizvaja manj električne energije, tega pa si seveda ne želimo.

Znanstveno potrditev navedenega lahko najdete tudi v diplomskem delu B. Jasharija. Link na diplomo Digitalne knjižnice Univerze v Mariboru je tukaj.