Čiščenje sončne elektrarne

Čiščenje sončne elektrarne je smiselno vedno, ko na  sončnih celicah zapazite povečano stopnjo umazanije. Zakaj je pomembno redno čiščenje sončne elektrarne? Vremenski vplivi in vplivi iz okolice puščajo na površini sončne elektrarne svoj odtis v obliki umazanije. To so najpogosteje dimniške saje, cvetni prah, izpusti zračnikov, smog, pesek, ptičji iztrebki, … Preprost preizkus, ali tudi vaša sončna elektrarna potrebuje čiščenje, pa si preberite v tem članku. Zgodaj spomladi ali pozno jeseni, vsekakor pa je čiščenje priporočljivo vsaj enkrat letno.

Kdaj je potrebno čiščenje sončne elektrarne?

Preprost preizkus, ali je vaša sončna elektrarna potrebna čiščenja, lahko preprosto opravite kar sami. Z navlaženo bombažno krpo obrišite sončne celice in počakajte, da se celice posušijo. Očiščene sončne celice se bodo vidno razlikovale od neočiščenih, kar boste opazili tudi sami. V veliko pomoč pri vaši odločitvi, vam je tudi krpa, s katero ste čistili. Če je le ta bila prej bele barve, zdaj pa si sledijo barve na njej od rumene proti črni, potem je rentabilnost čiščenja sončne elektrarne upravičena oziroma zelo smiselna.

Pa poglejmo zakaj? Res je! Naklon strehe oziroma postavitev sončne celice ima precejšen vpliv na to, kako »čista« je vaša sončna elektrarna. Nenapisano pravilo je, da večji kot je naklon strehe oziroma konstrukcije na katero so montirane sončne celice, bolj je vaša sončna elektrarna »čista«. To načeloma drži v teoriji, vendar vse le ni tako preprosto, saj na čistočo sončne elektrarne vpliva veliko več dejavnikov, kar lahko preberete malo kasneje.

Ko boste opravili preizkus z bombažno krpo, boste tudi sami zelo hitro opazili, da se največ najbolj trdovratne umazanije nahaja prav na spodnjem robu sončne celice. Rob in gostota umazanije se povečujeta sorazmerno z zmanjšanjem naklona, kar lahko včasih predstavlja tudi do 20 odstotkov celotne površine. Sončna elektrarna tako proizvaja manj električne energije, tega pa si seveda ne želimo.

Znanstveno potrditev navedenega lahko najdete tudi v diplomskem delu B. Jasharija. Link na diplomo Digitalne knjižnice Univerze v Mariboru je tukaj.

čiščenje-sončnih elektrarn
čiščenje sončne elektrarne
čiščenje sončna elektrarna ac
čistilni-servis-za-sončne-elektrarne
čiščenje-sončnih-celic-ac
solar-čiščenje
čistilni servis za sončne elektrarne
razlika-po-čiščenju-sončne-elektrarne
čistilni servis sončne elektrarne

OKVIRNI IZRAČUN IZGUBE ZARADI NEREDNEGA ČIŠČENJA

Leto postavitve:
Naklon modulov: °
Leto zadnjega čiščenja:
Dimniki ali zračniki:
Moč elektrarne: kWh
Odkupna cena:
Neočiščena Očiščena Vaš prihranek
Predviden letni donos (€) 0 0 0
Predviden letni donos (kWh) 0 0

Izbira izvajalca za čiščenje sončne elektrarne je pomembna!

Odločitev kdo in kako vam bo opravil čiščenje sončne elektrarne je zelo pomembna. Neprimerno je razmišljati, da se brez za ta namen potrebne opreme in ustreznih izkušenj, sami odločimo za čiščenje elektrarne. Obstaja nemalo  primerov, kjer so si lastniki sončnih elektrarn naredili medvedjo uslugo s čiščenjem v lastni režiji ali z neprimernimi izvajalci.

Zvita in poškodovana konstrukcija, slabo očiščeni horizontalni robovi sončne celice, neuporaba osmozne vode, poškodbe stekla zaradi neprimernih in poceni ščetk, polaganje lestev na sončne celice in hoja po njih je, le nekaj najpogostejših napak pri samem čiščenju.

čiščenje sončne elektrarne dvakrat letno
sončna elektrarna čiščenje
sončne celice

NEREDNO ČIŠČENJE SONČNE ELEKTRARNE IN NJENE IZGUBE

Za koliko se vam zmanjša letni donos oziroma poveča doba vračanja investicije, poglejmo na spodnjem primeru. Sončna elektrarna z nazivno močjo 50 kW, kar je nekako povprečna sončna elektrarna postavljena v Sloveniji od leta 2008 pa do danes.

Sončna elektrarna 50 kW * 1050 (dolgoletno povprečje osončenosti za Slovenijo)

Letni donos sončne elektrarne = 52.500 kWh

Ker se zavedamo, da je čiščenje sončne elektrarne pomembno, dodajmo predpostavko, da so bili solarni paneli očiščeni lansko leto. Predvidevajmo, da sama izguba tako ne sme biti večja od 5 odstotkov, kar lahko preprosto ugotovimo tako, da izmerimo »višino« umazanije. Če so sončne celice, gledano od spodnjega roba sončne celice navzgor, umazane kot na sliki spodaj potem je izguba vaše sončne elektrarne vsaj 5 odstotkov.

Izračun izgube: 52.500 kWh * 5 % = 2625 kWh

Izguba: 2625 kWh * 0,30 eur (vaša odkupna cena električne energije) = 787,50 eur izgube

Očiščena sončna elektrarna pa ne zagotavlja samo povečanega donosa, ampak poskrbi tudi za daljšo življenjsko dobo, zagotavlja maksimalno produktivnost električne energije in poskrbi zato, da je vaša naložba oziroma sončna elektrarna v dobri kondiciji. V nekaterih primerih dobavitelji sončnih celic celo zahtevajo redno čiščenje za ohranjanje garancije celic.

Namenske ščetke Cleantecs-Solatecs za čiščenje sončnih elektrarn

V podjetju uporabljamo ščetke najvišjega cenovnega razreda, ki so namenjene profesionalni uporabi in so izdelane prav za ta namen. Ščetke s premerom 160 mm ali 240 mm se vrtijo s pomočjo pritiska vode, do 600 obratov na minuto, kar zagotavlja briljantne rezultate, brez dodajanja raznoraznih škodljivih čistil. Po zagotovilih proizvajalca ščetine ščetke zagotavljajo maksimalno učinkovitost pri čiščenju stekla sončne celice, kar se je potrdilo tudi v praksi. Izkazale so se kot zelo učinkovite tako pri čiščenju sončnih elektrarn, kot pri čiščenju zimskih vrtov, rastlinjakov in sončnih kolektorjev.

Ker v podjetju Enerson svojim strankam vedno želimo le najboljše, za čiščenje sončne elektrarne uporabljamo profesionalno opremo priznanega nemškega proizvajalca Cleantecs-Solatecs. Več o samem sistemu s katerim opravimo čiščenje, pa si lahko ogledate v videu spodaj.

Osmozna voda

Najpomembnejši dejavnik je predhodno pripravljena osmozna voda. Le ta je očiščena apnenca in vseh ostalih mineralov, saj je le pravilna mešanica različnih smol, zagotovilo za dobre rezultate. V primerih, ko se pri čiščenju sončne elektrarne ne izloči apnenca in ostalih mineralov, ki ob čiščenju z vodo “iz pipe” zastane na sončnih celicah, lahko apnenec le te poškoduje. Z leti se količina nakopičenega apnenca poveča do te mere, da se začnejo pojavljati vroče točke ( hot spot ) in delaminacija sončnih celic.

SONČNA ELEKTRARNA NA TEŽKO OBREMENJENI LOKACIJI

Pa si poglejmo še kdaj je rentabilno oziroma je upravičeno, da čiščenje sončne elektrarne opravimo dvakrat na leto. V primerih, ko se sončna elektrarna nahaja:

  • v bližini avtocest, hitrih cest in večjih prometnic,
  • v okolici peščenih površin kot so dvorišča, parkirišča in skladišča na prostem,
  • na strehah kmetijskih objektov kot so silosi, prostori za mletje žit, zračniki, bližina njive,
  • se na strehi nahajajo večji aktivni dimniki in zračniki, ki v ozračje oddajajo saje, olje, hlape.
trdovratna umazanija
čiščenje solarnih modulov
sončne celice čiščenje nddk

Vsi zgoraj omenjeni dejavniki lahko znižajo predviden letni donos sončne elektrarne tudi do 25 odstotkov. Tako obremenjena sončna elektrarna je zato sigurno potrebna čiščenja vsaj dvakrat na leto.

V primerih, kjer se sončna elektrarna nahaja v bližini večjih prometnic in peščenih površin, glavni problem prestavlja peščeni prah. Le ta s pomočjo vetra, pomešan z ostalimi drobnimi delci in plini iz okolja, pristane na solarnih panelih. S pomočjo ptičjih iztrebkov in sonca, ki neočiščeno umazanijo le še do dobra »zapeče« na sončne celice, se izkoristek le teh zmanjša, hkrati pa se povečajo možnosti za okvare.  

V Sloveniji se precej sončnih elektrarn nahaja na različnih kmetijskih in gospodarskih objektih in v njihovi neposredni bližini.  Zaradi mletja žit za krmo živali, zračnikov v hlevih z živino, obdelave bližnjih njiv, silosov, peščenih površin, lahko z gotovostjo trdimo, da takšna sončna elektrarna spada med najbolj »obremenjene«.

Za njih je smiselno, če že ne nujno potrebno, da jih čistimo vsaj dvakrat na leto. S tem zagotovimo nemoteno delovanje in hitrejše odkrivanje napak, ki so v teh primerih pogostejše.

Po opravljenem čiščenju pa je priporočljivo opraviti elektro tehnični pregled, le ta zadostuje enkrat na dve leti. Več o tem, si lahko preberete na tej strani https://www.enerson.si/soncne-elektrarne/pregled-soncne-elektrarne/

pranje sončnih elektrarn

Spletna stran uporablja piškote za statistiko obiskanosti spletne strani