Domače sončne elektrarne

Domača sončna elektrarna ali sončna elektrarna za samooskrbo je izraz, ki je v Sloveniji postal zanimiv po sprejetju Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Samooskrba z električno energijo je zato dandanes praktično dostopna vsakomur, ki se za njo odloči. Sončna elektrarna za samooskrbo je postala predmet debat in vse več ljudi se v zadnjem času, s pomočjo nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov, odloča za postavitev sončne elektrarne po net meteringu.

KAJ JE NET METERING?

Izraz net metering pomeni neto meritev pri obračunu električne energije v tekočem koledarskem letu. Razlika med porabljeno in proizvedeno energijo, se na podlagi dvosmernega števca, obračuna po enotni tarifi, enkrat letno. Zato je še kako pomembno, da je sončna elektrarna za samooskrbo dimenzionirana na pravilen način!

Net metering je namenjen samooskrbi. Smiselno je, da se proizvodnja čim bolj približa porabi, ter le te ne presega preveč. Zato so naš cilj, pravilno dimenzionirane elektrarne za samooskrbo, da se pri letnem popisu ne pojavijo prevelike razlike. Predimenzioniran net metering ne služi 100 odstotno svojemu namenu in samo še podaljšuje amortizacijsko dobo investicije.

ALI SE SAMOOSKRBA Z ELEKTRIKO IZPLAČA?

Odgovor na to je vprašanje, kakšna je poraba električne energije na merilnem mestu v enem letu?

Ko se odločamo za investicijo v neko stvar je pomembna amortizacijska doba, oziroma obdobje vračila le te. Edini realen podatek v tem primeru je zato poraba električne energije, v kilovatnih urah v enem koledarskem letu.

Z večanjem priključne moči sončne elektrarne, seveda pada tudi cena na kilovat inštalirane moči. Tako lahko kaj hitro izračunamo, da večja kot je priključna moč, manjša je višina vloženih sredstev. Če malce posplošimo, večja kot je poraba, bolj se net metering izplača.

KDAJ NET METERING?

V primeru, da gradite novo stanovanjsko hišo, kjer bo njen primaren vir ogrevanja električna energija, je postavitev sončne elektrarne, pametna naložba v vašo prihodnost. Bodisi toplotna črpalka, električna stenska peč, klima ali IR paneli, veljajo za čedalje bolj popularen način ogrevanja nepremičnin. Zato je sončna elektrarna za samooskrbo, na strehi vaše hiše, pametna odločitev.

Ste domač obrtnik ali večji kmetovalec? Pri zagonih in obratovanju močnejših delovnih strojev se po navadi porabi največ električne energije. Samooskrba z elektriko iz lastne net metering elektrarne, vam lahko vaš račun za porabljeno elektriko precej zmanjša. Po veljavni zakonodaji lahko sedaj postavimo net metering elektrarno glede na priključno moč varovalk na dotičnem merilnem mestu.

V spodnji tabeli lahko najdete moči varovalk od katerih je odvisna maksimalna dovoljena priključna moč vaše net metering elektrarne.

MOČ VAROVALKMAX PRIKLJUČNA MOČ SE
3 * 16 A8.87 kW
3 * 20 A11.08 kW
3 * 25 A13.86 kW
3 * 32 A17.74 kW

Sedaj veste kakšna, oziroma kako velika je lahko vaša elektrarna za samooskrbo po sistemu net metering. Berite dalje in preverite, ali je vaša streha primerna za montažo sončne elektrarne.

ORIENTACIJA STREHE ZA SONČNO ELEKTRARNO

Velik faktor pri proizvodnji električne energije za samooskrbo je tudi orientacija strehe in mikro lokacija. Že naši predniki so zelo dobro vedeli, da južna stran neba pomeni več sonca in posledično s tem večji pridelek. Prav tako velja, da so Primorska, Štajerska in Pomurska regija precej boljše lokacije, saj zagotavljajo več sončnih dni od ostalih. Seveda pa se dnevi in leta med samo po osončenosti tudi razlikujejo.

Povprečne ocenjene vrednosti osončenosti za Slovenijo, na 1 kW inštalirane moči SE, najdete v spodnji tabeli.

SMER NEBAFAKTOR OSONČENOSTIORIENTACIJA STREHE
SEVER≤ 600NEPRIMERNO
JUG1100 – 1130OPTIMALNO
VZHOD980 – 1000PRIMERNO
ZAHOD1000 – 1020PRIMERNO

Sedaj lahko izračunate okvirno proizvodnjo vaše net metering elektrarne. V pomoč naj vam bo spodnja formula.

MAX. priključna moč SE * faktor osončenosti = predvidena letna proizvodnja v kW

PRIMER 3 * 20 A:   11.08 kW   *   1100    =  12.188 kW proizvedene električne energije letno

Vas zanima cena investicije in njena amortizacijska doba? Na spodnjem gumbu oddajte povpraševanje in se prepričajte o naših konkurenčnih cenah, strokovni montaži in 13 letnih izkušnjah.

NEPOVRATNA SREDSTVA IN KREDIT

Pri lažji odločitvi, o postavitvi lastne elektrarne za samooskrbo, so nam lahko v pomoč dodatna nepovratna sredstva. Na eko sklad, za vse naše stranke, vložimo vlogo za pridobitev nepovratnih sredstev. Nepovratna finančna sredstva znašajo 50 eur na kilovat inštalirane moči sončne elektrarne. Več koristnih informacij pa lahko najdete na tej spletni povezavi: https://ekosklad.si/razpisi/prikazi/tenderID=113

Prav tako pa vam lahko ponudimo in uredimo zelo ugodno financiranje na podlagi kredita. V sodelovanju z Delavsko Hranilnico d.d., smo za vas pripravili res ugodno kreditiranje. Več o EKO kreditu pa si lahko pogledate na strani Delavske hranilnice.

starejši par pred sončno elektrarno

Ne čakajte, zagotovite si zeleno prihodnost!

Z precejšnjo gotovostjo lahko trdimo, da je izgradnja net metering sončne elektrarne precej manj tvegana od večine, če že ne vseh. Nekateri investirajo v delnice in bitcoine, spet drugi v nepremičnine in plemenite kovine. Pri izgradnji net meteringa, pa je vpliv posrednikov nemogoč. Ga še ni junaka na tem svetu, ki bi imel stikalo za izklop Sonca. Sonce sveti “skoraj” vsak dan in nam s tem garantirano vrača investirano!