Polnilne postaje za elektro vozila

električne polnilnice za vozila

Polnilne postaje

Polnilnice za električna vozila so infrastruktura, ki omogoča polnjenje baterij električnih avtomobilov. Te polnilnice so ključne za podporo rastočemu številu električnih vozil in so pomemben del razvoja trajnostne prometne infrastrukture. Obstajajo različne vrste polnilnic za električna vozila, ki se razlikujejo glede na nivo polnjenja in zmogljivost:

Običajne vtičnice: Najenostavnejši način polnjenja je uporaba običajnih vtičnic, kot jih uporabljamo za domače električne naprave. Ta metoda je primerna za polnjenje doma, vendar je počasnejša od drugih možnosti. Uporablja se lahko tudi na javnih mestih, vendar se ta vrsta polnjenja običajno uporablja le v nujnih primerih.

Hitre polnilnice: Hitre polnilnice omogočajo hitrejše polnjenje baterij električnih vozil. Te polnilnice so običajno nameščene na prometnih točkah, kot so bencinske črpalke, nakupovalna središča ali restavracije. S hitrim polnjenjem je mogoče v relativno kratkem času doseči znatno polnjenje baterije vozila. Hitre polnilnice običajno uporabljajo enosmerno polnjenje z visoko napetostjo.

Super polnilnice: Super polnilnice so najzmogljivejše polnilnice, ki ponujajo zelo visoko moč polnjenja. Te polnilnice so pogosto postavljene na avtocestah ali drugih glavnih prometnih poteh, kar voznikom omogoča dolge vožnje z električnim vozilom. Super polnilnice so lahko bodisi enosmerne bodisi dvosmerne (omogočajo tudi odvajanje električne energije iz avtomobila nazaj v elektroenergetski sistem).

Induktivno polnjenje: Induktivno polnjenje je relativno nova tehnologija, ki omogoča brezžično polnjenje električnih vozil. Ta sistem uporablja elektromagnetno polje za prenos energije med polnilno ploščo na tleh in sprejemnikom v vozilu. Uporabnik mora parkirati vozilo na ustrezno označeno območje, kjer se polnjenje začne samodejno.

Pametne polnilnice: Pametne polnilnice so opremljene z dodatnimi funkcijami in povezljivostjo z omrežjem. Te polnilnice omogočajo spremljanje porabe energije, upravljanje in optimizacijo polnjenja ter uporabo naprednih tehnologij, kot je avtomatsko plačevanje. Pametne polnilnice so pomembne za upravljanje obremenitve električnega omrežja in za zagotavljanje učinkovite rabe električne energije.

Poleg vrste polnilnic so tudi različni standardi vtičnic in komunikacijskih protokolov, kot so CHAdeMO, CCS (Combined Charging System) in Tesla Supercharger, ki se uporabljajo v različnih regijah in pri različnih proizvajalcih električnih vozil.

Razvoj polnilne infrastrukture je ključen za spodbujanje sprejetja električnih vozil in zagotavljanje njihove praktičnosti. Vlade, energetska podjetja, proizvajalci avtomobilov in drugi akterji sodelujejo pri postavitvi polnilnic električnih vozil na javnih mestih, avtocestah in parkiriščih. S širjenjem omrežja polnilnic postaja polnjenje električnih vozil enostavnejše in bolj dostopno, kar spodbuja prehod na električno mobilnost, prispeva k večji uporabi električnih vozil in zmanjšanju emisij CO2 ter onesnaženja zraka.

V našem podjetju stremimo k temu, da čim večjemu številu ljudi pomagamo do prvih korakov k soustvarjanju bolj zelene prihodnosti. Zato smo se odločili, da v našo ponudbo vključimo tudi polnilnice električnih vozil Metron.

Te lahko v akciji, ki traja do konca julija, dobite v kompletu s sončno elektrarno, po posebni znižani ceni.