Pregled sončne elektrarne

PREGLED SONČNE ELEKTRARNE - KDAJ JE UPRAVIČEN?

PREGLED SONČNE ELEKTRARNE lahko po ugodnih cenah naročite pri nas. Sončna elektrarna potrebuje razmeroma malo vzdrževanja. Pa vendar je za njeno optimalno delovanje pomembno, da vsako drugo leto opravimo elektro tehnični pregled.

Ste investitor in se odločate za odkup rabljene sončne elektrarne? Potem je pregled sončne elektrarne ne samo smiseln, ampak tudi nujno potreben. Z njim si zagotovimo, da ne »kupimo mačka v žaklju«. Hkrati pa nas opozori na vse skrite napake in morebitne bodoče stroške povezane z njimi.

»Nismo tako bogati, da bi lahko kupovali poceni!«

Inštalirana nazivna moč sončne elektrarne v kW je podatek s katerim se sreča investitor. Na podlagi slednjega, se običajno tudi določa odkupna cena. Poškodovani solarni paneli, nedelujoč »string« ali okvarjen razsmernik zmanjšajo inštalirano moč od nekaj kW pa vse do nekaj deset kW. To pa na kratko pomeni, da za svoj vložen denar nismo dobili tega, kar smo kupovali.

pregled-sončne-elektrarne

Sončna elektrarna potrebuje razsmernik, enako kot telo potrebuje srce za svoje delovanje, zato je za njih še posebej pomembno, da delujejo nemoteno. Obvezno je, da pregledamo vse kontakte, ventilatorje in poti za zračenje razsmernika. Ob samem pregledu pa se preverijo še nastavitve in opravijo meritve, vsekakor tudi s termovizijsko kamero.

Pregled vsebuje tudi meritve delovanja »stringov« oziroma tokokrogov, varovalk, nadtokovne in prenapetostne zaščite. Zelo pomembno je tudi zgodnje odkrivanje morebitne oksidacije in poškodb kablov, na vseh izpostavljenih delih sončne elektrarne, ki so lahko poškodovani zaradi zunanjih vremenskih vplivov ali mehanskih vzrokov. S termovizijsko kamero pregledamo tudi priključno mesto in merilne omarice.

Na koncu pregleda pa za vas preverimo še pravilnosti delovanja in napajanja nadzornega sistema, ter pregled vseh spojev strelovoda. Po končanem delu, pa vam pripravimo pisno poročilo s slikami, da vas seznanimo o tem, v kakšnem stanju je vaša sončna elektrarna.

pregled-sončne-elektrarne
elektro pregled
pregled-inverterja
pregled sončnih elektrarn
pregled-inštalacij
diagnostika delovanja sončne elektrarne
solarni paneli string
pregled-vaše-elektrarne
elektro-pregled-sončne-elektrarne
solarni paneli napaka

PREGLED NAPAK IN DIAGNOSTIKA SONČNE ELEKTRARNE

Zastavimo si vprašanje kaj se lahko zgodi v primeru, ko napake ne odkrijemo dovolj hitro? Ali v primeru, da je ne odpravimo v čim krajšem času? Zaradi prepozno zaznane napake, na primer v poletnem času, sončna elektrarna proizvede tudi do 30 odstotkov manj električne energije od pričakovanega letnega donosa. Sončna elektrarna tako prispeva le k zmanjšanju prihodkov, podaljševanju amortizacijske dobe, hkrati pa se povečajo možnosti za okvare in s tem povezani dodatni stroški za servis.

Zaradi vsega naštetega je tako rekoč nujno, da sami redno spremljate delovanje vaše sončne elektrarne. Vsaj enkrat tedensko ali še pogosteje, če je to možno. Vsaj vsako drugo leto pa se odločite za pregled. Napak oziroma možnosti zakaj lahko pride do okvare je veliko. Med najpogostejše pa spadajo samodejni izklopi sistema zaradi nihanj v elektro distribucijskem omrežju. Tu so še vremenski vplivi, nepravilne ali površne montaže in še kaj bi se našlo.

Sončna elektrarna, ki je vzdrževana slabo, lahko zaradi okvare preneha delovati ali pa deluje z zmanjšano nazivno močjo. Pregled skupaj z dobrim nadzornim sistemom, nam zagotavlja dobro delovanje. Opraviči pa tudi pričakovane letne donose vaše elektrarne.

pregled sončne elektrarne1
pregled sončne elektrarne2

KONTROLNE TOČKE

 • Razsmerniki
 • Enosmerni električni tokokrog
 • Nadtokovne zaščite
 • Prenapetostne zaščite
 • Priključno merilno mesto
 • Priključek na javno omrežje
 • Izmenični tokokrog
 • Nadzorni sistem
 • Solarni moduli – vizuelni pregled
 • Solarni moduli – pregled z  termovizijsko kamero
 • Podkonstrukcija
 • Vizuelni pregled strelovoda

Spletna stran uporablja piškote za statistiko obiskanosti spletne strani