Novice

<< < 1 2 3 4 5 > >>
 
Prihodnost bo električna ali pa je ne bo!
12.10.2017
Preberite si zanimivo razmišljanje dr. Roberta Goloba o energetskih prihodnosti v časniku Finance. V Sloveniji smo z energetskim obratom ki je pred vrati in se v takšnih dimenzijah zgodi le enkrat na sto let, dobili odlično priložnost, da pokažemo sebi in svetu, kaj se da doseči s pametno uporabo novih tehnologij. Članek si lahko preberete tudi tukaj.
 
 
Svetla prihodnost za OVE, posebej za fotovoltaiko
09.10.2017
V poročilu IEA, mednarodne agencije za energijo, ne narejen pregled preteklega razvoja OVE in napoved za naslednja leta in desetletja. Zelo zanimivo branje, ki bi ga morali poznati tudi vsi odločevalci na področju slovenske energetike. Več si lahko preberete tukaj.
 
 
S sončno elektrarno do avtonomije
12.09.2017
Kako je potekala proizvodnja sončne energije, zakaj se je na neki točki zaustavila in kako se bo razvijala naprej, si lahko preberete v članku v prilogi časnika Večer - Kvadrati. Članek pa si lahko preberte tudi TUKAJ.
 
 
Ste se že pozanimali koliko boste prihranili, če boste poskrbeli za čiščenje svoje sončne elektrarne?
07.02.2017
Prihaja čas, ko se bo počasi vse manj kadilo iz dimnikov, ko bodo dnevi postajali vse daljši, ko bo zelo pomembno, da imamo sončne module očiščene, če hočemo, da bo donos od proizvedene elektrike v okviru naših pričakovanj. Vremenski vplivi in onesnaženost okolja puščajo na površinah sončnih elektrarn svoj odtis v obliki umazanije, kot so smog, cvetni prah, ptičji iztrebki, saje, alge, zemlja, pesek, ipd).
Si predstavljate kako umazano bi bilo vetrobransko steklo našega avtomobila, če ga v enem letu ne bi očistili niti enkrat in niti enkrat vklopili brisalcev? Omenjena umazanija v obliki drobnih delcev na steklu modulov lahko zniža predviden donos vaše sončne elektrarne med 8 in 15%. Zato je čiščenje, kakor tudi servisni pregled sončnih elektrarn, s katerimi preprečimo tudi morebitne okvare, nujno potreben.
 
 
"Zimski paket" Evropske komisije
12.12.2016
Paket osnutka zakonodaje, ki bo v pomoč pri izpolnjevanju obveznosti EU v okviru Pariškega globalnega sporazuma je namenjen podpori prizadevanjem za omejitev dviga tempratuere na Zemlji na 1,5 stopinje C. Reakcije na predlagani osnutek so zelo različne; mnogi ga pozdravljajo in pritrjujejo komisiji, medtem ko ga številne okoljevarstvene organizacije, tudi Greenpeace, močno kritizirajo in pravijo, da je to korak nazaj in vdaja velikemu kapitalu, ki služi s fosilnimi energenti in jedrsko energijo.
Tukaj si lahko preberte predlog osnutka zakonodaje.
 
 
Razprava o energetski strategiji
14.11.2016
Poglejte si zelo zanimivo razpravo o energetski strategiji in o energetskem konceptu Slovenije. Posebej opozarjam na del od 13.06 do 19.07 minute. Link na oddajo v arhivu RTV Slovenije je tukaj.
 
 
FV elektrarna po moči primerljiva z vsemi slovenskimi FV elektrarnami skupaj
26.10.2016
V Jordaniji bodo postavili sončno elektrarno veliko 200 MW. Po moči bo ta elektrarna skoraj tako velika, kot so trenutno vse slovenske sončne elektrarne skupaj (256 MW). Postavljena bo 10 km od jordanskega glavnega mesta Amana. Več o projektu in podpisu pogodbe za odkup elekrtrične energije iz elektrarne, si lahko preberete tukaj.
 
 
Za družbo s 100% OVE potrebujemo medsektorsko povezanost
25.10.2016
Projekti prehoda na 100% OVE niso nekaj novega, na danskem so tovrstne projekte začeli že v 70. letih je povedal strokovnjak Henrik Lund. Podarja, da je pomembno predvsem to, da imaš ambicijo biti 100% OVE družba. To nam v Sloveniji manjka. Danes se ljudje še premalo zavedajo svoje vloge v takšni družbi in tega, da bi silne milijrde, ki jih vsi skupaj plačujemo za fosilna in jedrska goriva, bile lahko bistveno bolje naložene v OVE in podporne sisteme, ob tem pa bi bilo tudi gospodarstvo veliko stabilnejše, saj ne bi bilo izpostavljeno nihanju cen energentov, tako kot je danes. Več o tem tukaj.
 
 
Kako izbrati pravo velikost sončne elektrarne za samooskrbo?
14.07.2016
Seveda bi imel sončno elektrarno za samooskrbo! Vendar ne vem kako veliko potrebujem? Ali je moja streha sploh primerna in dovolj velika? Tovrstna elektrarna tudi ne sme biti prevelika glede na potrošnjo elektrike v hiši, da se bo investicija splačala. Takšna in podobna so številna vprašanja, ki si jih postavljate bodoči imetniki sončnih elektrarn za samooskrbo. Odgovore na marsikatero od teh najdete tukaj.
 
 

Profesor Marko Topič je odprl EU PVSEC konferenco v Münchenu

21.06.2016
V ponedeljek 20. junija 2016 je dr. Topič v otvoritvenem govoru nagovoril udeležence EU PVSEC konference, največjega znanstvenega in hkrati komercialnega dogodka povezanega s fotovoltaiko. Tukaj si lahko preberete več o konferenci. Vsi uvodničarji so se strinjali, da bo FV postala v prihodnosti najcenejši vir energije nasploh, saj je v mnogih državh to že danes! Prav tako so se vsi strinjali z oceno, da smo se v Evropi znašli v paradoksalni situaciji, kjer smo evropejci plačali najvišjo ceno in pokrili stroške, da je FV tehnologija dosegla sedanjo stopnjo razvoja, sedaj pa dejstva, da je s FV mogoče pridobivati elektriko na najcenejši možni način, sami ne znamo izkoristiti, saj je postavljanje novih FV zmogljivosti v Evropi upočasnjeno, medtem ko drugi to s pridom izkoriščajo in nas vse bolj prehitevajo.
 
<< < 1 2 3 4 5 > >>

ENERSON d.o.o.


Partizanska cesta 5

2000 Maribor

 

02 23 45 690

  info@enerson.si

Prijavite se na e-novice

Vpišite vaš e-poštni naslov:

Aktualno

12.10.2017

Prihodnost bo električna ali pa je ne bo!

Preberite si zanimivo razmišljanje dr. Roberta Goloba o energetskih prihodnosti v časniku Finance. ...
09.10.2017

Svetla prihodnost za OVE, posebej za fotovoltaiko

V poročilu IEA, mednarodne agencije za energijo, ne narejen pregled preteklega razvoja OVE in ...
12.09.2017

S sončno elektrarno do avtonomije

Kako je potekala proizvodnja sončne energije, zakaj se je na neki točki zaustavila in kako se bo ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke