Pregled sončnih elektrarn z dronom

Izkoriščanje sončne energije je v Sloveniji postala ena od glavnih tem, ko je govora o uporabi obnovljivih virov energije. Poleg tega je tudi cenovno dostopno, saj lahko sončno elektrarno zmontiramo kar na streho hiše (ni potrebe po dodatni večji konstrukciji). Obenem zadovolji našim potrebam po energiji čez dan, bonus pa je tudi ugodno obračunavanje elektrike. Z uporabo sončnih modulov prispevamo k brezogljični družbi in stremimo k trajnostnemu razvoju.

Ena izmed ključnih stvari pri sončni elektrarni je tudi njeno vzdrževanje. Od kvalitete vzdrževanja in dobrega nadzora nad delovanjem elektrarne je odvisna rentabilnost in višina naših prihrankov. Zaradi višine in razgibanih streh ter nerednega spremljanja njenega delovanja, je včasih težko opaziti spremembe, včasih pa sploh nemogoče. Pri tem nam je v pomoč lahko dron.

To je tehnologija, ki prinaša inovativno rešitev za učinkovito vzdrževanje in nadzor sončne elektrarne, saj lahko z vgrajeno termo kamero hitro zazna nepravilnosti v delovanju modulov in prepreči nastanek večjih napake, ki lahko v posledici pripeljejo celo do škode ali požara na strehi.

Delovanje brezpilotnega letalnika

Dron oz. brezpilotni letalnik je leteči robot, katerega funkcija je avtonomno letenje po vnaprej določeni trajektoriji. Med letom lahko zajema vrsto podatkov s pomočjo senzorjev za zajemanje podatkov – videokamera za opazovanje in snemanje podnevi, infrardeča kamera za nočno opazovanje ali termokamera za pregledovanje specifičnih objektov npr. sončne elektrarne.

Dron je postal osnovno sredstvo za pregled naših sončnih elektrarn. Njegova prednost je, da si lahko z višine natančno ogledamo sončno elektrarno, prav tako je zagotovljena boljša varnost.

Posnetki, ki jih dobimo s pomočjo termo kamere so natančni, dajejo vpogled v delovanje sončnih modulov, kar s tradicionalnimi metodami težje dosežemo. Zaznamo lahko nepravilnosti v delovanju kot so npr. defekti, ki se identificirajo na podlagi razlik v temperaturi, saj so nedelujoči moduli bolj vroči od delujočih.

Ob zaznavi nedelovanja je potrebno premisliti o menjavi modula, če je ta v slabem stanju.

Pregled sončne elektrarne

Tipičen postopek pregleda z dronov vsebuje zajem fotografij v termalnem in vidnem spektru. Termalna kamera zazna toploto, ki jo prikazuje v vnaprej določeni barvni lestvici. Izdela se ortograf, katerega naloga je detekcija napak, ki lahko povzročajo izgube moči in padce napetosti pri proizvodnji sončne elektrarne.

S termo kamero lahko učinkovito opazimo nedelujoče panele, tiste, ki se pregrevajo in vsa druga temperaturna razhajanja na površini fotovoltaičnih modulov. Poudariti je potrebno, da so lepše opazne razlike v (ne)delovanju modulov ob sončnem vremenu (osvetljenost minimalno 650W/m2). Po pregledu se izda poročilo, ki vsebuje informacije o ugotovljenih napakah in priporočila za morebitna popravila.

V podjetju Enerson d.o.o., smo se odločili, da poleg postavitve sončnih elektrarn nudimo še preglede vaših elektrarn z dronom, saj lahko tako natančneje analiziramo delovanje vaše sončne elektrarne, predvsem pa s tem zagotovimo, da so elementi elektrarne primerni in v pravilnem delovanju.